Voorbeelden domotica feature image 01

Weerstations: welke mogelijkheden zijn er

Samenvatting Artikel

Een weerstation is een apparaat dat het weer registreert en deze gegevens naar het dichtstbijzijnde meteorologische kantoor stuurt. De beste weerstations zijn de weerstations die nauwkeurige metingen kunnen leveren voor verschillende locaties. Ze bieden ook een breed scala aan functies en voordelen, zoals waarschuwingen, voorspellingen en meer.

In dit artikel vertellen we je meer over wat de mogelijkheden van weerstations, wat ze doen en waarom je er een wilt hebben.

Alecto WS-5500

De Alecto WS-5500 is een weerstation dat alle verzamelde gegevens registreert en doorstuurt naar een app op je smartphone. Dit apparaat heeft veel functies en is een uitstekende keuze voor iedereen die meer wilt weten over het weer, maar niet te veel geld uit wilt geven. Verder kan je de Alecto WS 5500 toevoegen aan Wunderground. Dit is de website van Weather Underground en is een netwerk van ruim 200.000 gebruikers met allemaal hun eigen weerstation. Hiermee krijg je dus ook toegang tot de weergegevens van andere. Ideaal voor de enthousiaste hobbyist.

Voordelen:

 • Heeft alle sensoren voor een uitgebreide weersvoorspelling.
 • Gebruiksvriendelijk.
 • Toegang tot de Wunderground website via de app.

Nadelen:

 • Geen bijgeleverde bevestigingsbuis.
 • Prijzig.

Te verkrijgen vanaf: €205.

Alecto WS-4700

De Alecto WS-4700 is perfect voor mensen die de weersomstandigheden rondom hun huis of kantoor willen bijhouden. Het kan worden gebruikt door zowel professionals die nauwkeurige gegevens nodig hebben voor hun werk als amateurs die willen weten wat er buiten hun raam gebeurt. De WS-4700 is een professioneel weerstation en levert nauwkeurige en betrouwbare metingen van temperatuur, vochtigheid, windsnelheid en -richting, regenval, zonnestraling en UV-index. Het wordt ook geleverd met enkele extra functies, zoals een wekker om je ’s ochtends wakker te maken en een thermometer om de temperatuur in huis te meten.

Voordelen:

 • Goede prijskwaliteitverhouding.
 • Makkelijk te installeren.

Nadelen:

 • Geen bijbehorende app.
 • Geen bevestigingsbuis of paal meegeleverd.

Te verkrijgen vanaf: €98.

Netatmo Slim Weerstation

Het Netatmo Smart Weerstation is een apparaat dat alle weersomstandigheden in jouw omgeving meet. Het heeft een windsensor om de windsnelheid te meten, een luchtkwaliteitssensor om luchtvervuiling te meten en een regenmeter om regenval te meten. Verder heeft het Netatmo Slim Weerstation een strak design dat in elke kamer prachtig zal staan. Het toestel is verkrijgbaar in drie kleuren: zilver, zwart of wit. Ook is het apparaat nog klein genoeg om draagbaar te zijn, zodat je het mee kunt nemen op reis.

Voordelen:

 • Nauwkeurige metingen.
 • Bijbehorende app.
 • Meet ook de hoeveelheid CO₂.

Nadelen:

 • Geen meegeleverde display.
 • Sensoren van metingen voor windsnelheid, windrichting en neerslag moeten los erbij worden gekocht.

Te verkrijgen vanaf: €149.

TFA Spring

Het weerstation TFA Spring is een digitaal weerstation met een groot kleurendisplay. Het geeft de temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid weer door middel van grote digitale cijfers en biedt nauwkeurige gegevens voor diegenen die willen weten hoe het weer de komende dagen eruit ziet. Verder werkt het display op netstroom en batterijen en heeft het dus geen kabels nodig. Ideaal om het weerstation op elke gewenste locatie te plaatsen.

Voordelen:

 • Dankzij de grote digitale cijfers is het display makkelijk af te lezen.
 • Heeft een ingebouwde thermometer zodat je op de hoogte bent van de binnentemperatuur.
 • Heeft een ingebouwde hygrometer zodat je op de hoogte bent van de luchtvochtigheid in huis.

Nadelen:

 • Heeft geen bijbehorende app.

Te verkrijgen vanaf: €59,99.

TFA Weather Boy

Dit weerstation is een meer simpele en goedkopere variant. Het geeft alleen de hoognodige gegevens weer zoals de binnen- en buitentemperatuur en de luchtvochtigheid van zowel binnen als buiten. Verder wordt op het display de tijd en datum aangegeven en is er een poppetje (de Weather Boy) te zien die 15 verschillende outfits kan dragen. Deze outfits worden aangepast aan het weer zodat je makkelijk ziet wat voor weersomstandigheden je kunt verwachten. Bovendien is dit ook leuk voor de kinderen.

Voordelen:

 • Erg eenvoudig.
 • Het poppetje heeft verschillende outfits gebaseerd op het weer.
 • Prijsvriendelijk.

Nadelen:

 • Weinig mogelijkheden.

Te verkrijgen vanaf: €35,99.

Wat doet een weerstation

Weerstations bestaan al heel lang en is een apparaat dat verschillende meteorologische parameters meet, zoals temperatuur, vochtigheid, luchtdruk en windsnelheid. Een weerstation bestaat meestal uit twee delen: het sensorpakket en de datalogger. Het sensorpakket bestaat uit een anemometer, thermometer, hygrometer en andere meetapparatuur om atmosferische omstandigheden te meten. De datalogger neemt deze metingen van de sensoren op en slaat deze op in het geheugen of op een SD-kaart.

Waarom een weerstation nemen

We hebben allemaal een weerstation nodig in ons leven, maar waarom? Zoals eerder aangegeven is een weerstation apparaat dat actuele weergegevens verzamelt en weergeeft. Met die informatie maak je beslissingen om bijvoorbeeld een extra jas mee te nemen als het gaat regenen.

Verder zijn weerstations ook nuttig voor iedereen die werkt in de meteorologie. Zij gebruiken het om nauwkeurige voorspellingen en waarschuwingen voor het publiek te geven. Al om al is het handig voor iedereen die voorbereid de deur uit wilt gaan.

Meer weten over domotica? Lees dan snel verder.

Meer artikelen over domotica