Wat is domotica feature image 01

Wat is domotica?

Samenvatting Artikel

Ben jij benieuwd wat domotica is en wat je er precies mee kunt? Er komen steeds meer smart homes en er komen ook steeds meer smart producten op de markt. Denk bijvoorbeeld aan slimme deurbellen, koelkasten en thermostaten. Hoog tijd dus om wat meer te vertellen over domotica. In dit artikel kom je te weten wat domotica is, welke voordelen het te bieden heeft en hoe het precies werkt. Lees snel verder en kom alles te weten over domotica!

Wat is domotica?

Domotica is ook wel een verzamelnaam voor slimme apparaten die ervoor zorgen dat je in meer comfort woont en/of energie bespaart. Met domotica kun je jouw huis geheel omtoveren tot een smart home. Zo kun je bijvoorbeeld een slimme thermostaat installeren die ervoor zorgt dat je niet meer dan voldoende stookt of verlichting die meteen aangaat zodra je een ruimte ingaat. Domotica komt ook wel van het woord domus, wat Latijns voor huis is. Robotica betekent automatisering. Een domotica systeem behelst het gehele automatiseringsproces van technologie in een huis of ander gebouw. Het zorgt ervoor dat slimme apparaten en automatiseringen gecontroleerd kunnen worden met als doelstelling het creëren van een hogere leefkwaliteit. Maar domotica is nog veel meer. Het ontwikkelt zijn eigen intelligentie geheel zelf binnen een gebouw of pand. Domotica heeft dan ook diverse voordelen te bieden.

Welke voordelen biedt domotica?

Nu je weet wat domotica precies is, wordt het tijd om het te gaan hebben over de voordelen van domotica. Welke voordelen domotica jou kan bieden, is geheel afhankelijk van wat voor soort smart technologie je in een huis of pand verwerkt hebt. Domotica biedt de volgende voordelen:

  • Meer comfort, omdat domotica eenvoudig te gebruiken is. Al je apparaten werken automatisch en je kunt ze ook vanaf een afstand bedienen. Hierdoor profiteer je van comfortabeler wonen.
  • Meer veiligheid: met domotica kun je jouw beveiligingssystemen een echte upgrade geven. Hierdoor zullen inbrekers minder snel de kans krijgen om binnen te komen.
  • Lagere energiekosten: omdat je niet meer onnodig de verwarming of verlichting aan zet, bespaar je energiekosten. Domotica maakt het ook mogelijk te bekijken hoeveel en wat je precies te veel verbruikt, waardoor je eenvoudiger energie kunt besparen.

Hoe werkt domotica?

Domotica zorgt ervoor dat een huis of gebouw slimmer wordt en zo tot een ‘smart home’ wordt gecreëerd. Hoe dit precies werkt? De smart apparaten gebruiken onder andere Bluetooth en Wifi, zodat ze optimaal met elkaar kunnen communiceren. Er zijn ook nieuwe communicatiemiddelen die op dit moment in ontwikkeling zijn en op een positieve wijze een bijdrage leveren aan een smart home.

Tegenwoordig werken diverse faciliteiten samen met domotica. Denk bijvoorbeeld aan verlichting, beveiligingssystemen, airco, jaloezieën en verwarmingssystemen. Ook is het mogelijk om slimme apparaten in huis te installeren, zoals slimme speakers, magnetrons, koelkasten en koffiezetapparaten. Deze kun je vanaf een afstand vanaf je tablet of smartphone bedienen, waarbij het niet uitmaakt waar je op dat moment bent. Maar dat is nog niet alles. Domotica gaat zelfs verder met het detecteren van open ramen. Deze zal vervolgens een signaal sturen naar het verwarmingssysteem, waardoor deze vanzelf uitgaat.

Wil je meer voorbeelden van domotica? Lees dan snel verder.

Meer artikelen over domotica