Voorbeelden domotica feature image 01

Voorbeelden domotica

Samenvatting Artikel

Dit valt er allemaal onder domotica

Ben jij benieuwd wat er allemaal onder domotica valt? Domotica automatiseert processen of handelingen in huis. Zo kun je diverse apparaten instellen en vervolgens via je smartphone of tablet bedienen. Je kunt bijvoorbeeld de gordijnen automatisch open laten gaan, je bad op een specifiek tijdstip laten vollopen met warm water of de muziek vanaf een afstand aanzetten. In dit artikel vertellen we je wat er zoal onder domotica valt. Lees snel verder en ontdek meer over domotica.

Slimme verlichting

Slimme verlichting behoort tot de domotica en is zeer handig. Je kunt al je lampen aan- en uitzetten met een speciale app en hoeft niet meer te lopen om een schakelaar om te zetten. Je kunt er ook je lampen een andere kleur mee geven, dimmen en diverse voorkeursprogramma’s instellen. Je kunt er ook voor kiezen om je lampen zichzelf aan te laten zetten wanneer het donker wordt of wanneer de tv wordt ingeschakeld, zodat je automatisch een bioscoop effect krijgt. Er zijn diverse mogelijkheden op het gebied van slimme verlichting. Door deze verlichting te installeren, kan dit je ook helpen om te besparen op je energiekosten.

Slim verwarmingssysteem

Door een slim verwarmingssysteem te laten instellen. Hoef je niet meer zelf de verwarming een graad hoger te zetten. Je kunt ervoor kiezen om je badkamer alvast te verwarmen in de ochtend. Zo sta je niet in een koude badkamer als je net opstaat. Je kunt ook instellen dat de verwarming omlaag gaat als je de deur uitloopt. Er zijn ook speciale zelflerende thermostaten. Deze houden rekening met het aantal bewoners in huis en hoeveel energie je verbruikt. Je krijgt dan ook een beter inzicht in hoeveel je verbruikt, waarop dit is en wat je kunt doen om energie te besparen. Een slim verwarmingssysteem/slimme thermostaat is dan ook erg handige domotica.

Slim beveiligingssysteem

Ook een slim beveiligingssysteem behoort tot de domotica. Zo kun je kiezen voor speciale wifi camera beveiliging, zodat je je huis en erf goed in de gaten kunt houden. Ook zijn er all-in-systemen voorzien van camera en alarm die je aan diverse soorten beveiliging kunt koppelen. Zo kun je een speciale deurbel koppelen aan een microfoon of camera, inbraaksensoren op de ramen en deuren zetten of rookmelders installeren die het centrale alarmsysteem alarmeren als er sprake is van brand. Met een slim beveiligingssysteem wordt je niet alleen gealarmeerd in je woning, maar wordt er ook een alarm verstuurd naar je mobiele apparaten.

Slimme gordijnen

Ook slimme gordijnen zijn steeds populairder. En dat is niet zonder reden, want deze vorm van domotica is erg handig. Zo kun je met speciale sensoren en timers ervoor zorgen dat de gordijnen zich ‘s ochtends langzaam openen.Ook kun je de gordijnen eenvoudig vanaf een andere plek bedienen en een lichtsensor plaatsen, zodat je gordijnen vanzelf openen en sluiten. Dit is niet alleen een uitkomst voor als je thuis bent, maar zorgt ook als je weg bent voor net even iets meer veiligheid. Een inbreker zal namelijk denken dat je gewoon thuis bent, terwijl dit dus niet zo hoeft te zijn.

Kies jij er ook voor om domotica te installeren?

Meer artikelen over domotica