Dit is er mogelijk met slimme verlichting
Ben jij benieuwd wat slimme verlichting precies is en wat de mogelijkheden hiervan zijn? Slimme verlichting is razend populaire domotica. En dat is niet zonder reden, want deze vorm van verlichting heeft diverse voordelen te bieden. Slimme verlichting kun je door het hele huis gebruiken, is op afstand bedienbaar en kun je verbinden met andere smart home-apparatuur. In dit artikel vertellen we je wat slimme verlichting precies is en wat hier zoal onder valt. Ook vertellen we je meer over de mogelijkheden van slimme verlichting. Lees snel verder voor meer informatie.
Wat is slimme verlichting?
Slimme verlichting is er in diverse soorten en maten. Ook kun je het voor diverse prijzen kopen. Er zijn diverse soorten slimme verlichting. Je kunt hierbij denken aan slimme lampen, slimme fittingen en slimme stekkers. Op deze soorten verlichting gaan wij hieronder dieper in.
De slimme lamp
Slimme lampen zijn lampen die in verbinding staan met de smartphone. Je kunt ze eenvoudig op afstand bedienen, dimmen of een andere kleur geven. De lampen zijn verkrijgbaar met verschillende soorten fittingen. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor sports, armatuur of inbouw. Je bedient de lampen via een wandschakelaar, accessoires en de app. Uiteraard zal je vooral de app gaan gebruiken, omdat je de lampen natuurlijk op afstand wilt bedienen. Er wordt ook steeds led-verlichting gebruikt als slimme verlichting. Dit in de vorm van speciale led-strips die onder een kast geplakt kunnen worden. Zo kunnen ze de kast en de inhoud hiervan iets beter belichten. Denk bijvoorbeeld aan boeken die mooi belicht worden.
De slimme fitting
Er zijn ook steeds meer slimme fittingen op de markt. Dit zijn lamphouders die in een fitting geplaatst kunnen worden. Ze zorgen ervoor dat lampen op afstand aan- en uit te zetten zijn. Soms is de lamp ook dimbaar. Je bedient de lamp via de app of wandschakelaar en bijbehorende accessoires.
De slimme stekker
De slimme stekker is een zeer handige accessoire die je tussen de stekker van de lamp en het stopcontact plaatst. De slimme stekker is enkel geschikt voor lampen en andere apparaten die worden verbonden via een stekker met het stopcontact. Ze kunnen alleen aan en uit en kunnen daardoor niet dimmen. Je bedient de slimme stekker via de lamp zelf of via de app.
Dit kan slimme verlichting
Slimme verlichting heeft diverse mogelijkheden te bieden. Uiteraard dient het een ruimte te verlichten en kan de verlichting in diverse ruimtes er mee aan- en uitgeschakeld worden. Afhankelijk van de gekozen soort verlichting kan er geschakeld worden via de lamp zelf, een afstandsbediening of via een smartphone of tablet. Slimme verlichting kan ook worden gebruikt in bepaalde routines. Hierbij kun je de verlichting zo instellen dat rond een specifiek tijdstip alle lichten uitgaan. Ook kun je ze zo programmeren dat de lichten rond een bepaald tijdstip in de ochtend langzaam aangaan. Dat is ook een stuk fijner wakker worden. Het is zelfs mogelijk slimme verlichting automatisch aan te laten gaan als je van huis gaat. Zo denken inbrekers dat je thuis bent, wat de kans kleiner maakt dat ze bij jou inbreken.
Benieuwd naar meer voorbeelden van domotica? Lees dan snel verder.