De voordelen van slimme gordijnen feature image 01

De voordelen van slimme gordijnen

Samenvatting Artikel

Benieuwd wat slimme gordijnen voor jouw woning kunnen betekenen? In dit artikel lees je meer over de voordelen van slimme gordijnen, waar je op moet letten bij de aanschaf, wat volgens ons de beste merken zijn en waar je ze het beste kunt kopen.

Wat zijn slimme gordijnen?

Slimme gordijnen zijn een revolutionair nieuw product dat automatisch kan openen en sluiten, bijvoorbeeld wanneer de zon opkomt en weer ondergaat. Deze gordijnen worden geleverd met sensoren die licht en temperatuur in je kamer detecteren.

De voordelen van slimme gordijnen

Er zijn verschillende redenen waarom het toevoegen van slimme gordijnen in jouw huis een goed idee is. Hieronder een aantal van deze voordelen:

  • Het installeren van (de meeste) slimme gordijnen is zeer gemakkelijk, je doet dit zonder het gebruik van gereedschap.
  • Je kunt in de app routines instellen zodat de gordijnen bijvoorbeeld ‘s avonds automatisch sluiten en ‘s ochtend automatisch open gaan. Dit is ook handig als je op vakantie bent en de buurt wilt laten geloven dat er iemand thuis is.
  • Er zijn varianten die je niet hoeft op te laden of moet aansluiten op het netstroom. Deze werken met een zonnepaneeltje die de accu overdag oplaadt waardoor je geen onderhoud hebt aan de motor zelf.
  • De gordijnen zijn ook te bedienen met een smartphone-app of met spraakopdrachten met behulp van bijvoorbeeld een Google Home of Apple HomePod. 
  • Zware gordijnen of gordijnen op een onhandige plek, zoals bij een hoog raam, kunnen alsnog gemakkelijk worden geopend en gesloten.

Daarnaast is veiligheid ook geen probleem. Je kunt met de app zelf beslissen wie de gordijnen kan bedienen en vanaf waar diegene dat kan. Dit betekent dat als iemand anders toegang probeert te krijgen, ze er niet in kunnen komen tenzij je ze zelf toestemming geeft!

Hier moet je op letten bij het kopen van slimme gordijnen

  • Sommige motoren werken alleen op bluetooth of met een afstandsbediening waardoor het niet mogelijk is je gordijnen te bedienen als je niet thuis bent. Let op of het mogelijk is de motor aan te sluiten op een hub of te verbinden met de Google Home app die wel de mogelijkheid geeft vanaf een afstand verbinding te maken.
  • De manier waarop gordijnen bevestigd zijn verschilt per woning. Check vooraf of het gordijn bevestigd is via een rail of met een roede.

Wat kosten slimme gordijnen?

De prijs van slimme gordijnen verschilt per merk en per variant. Er zijn gordijnen die vanuit zichzelf al elektronisch te bedienen zijn, maar ook losse motoren en rails die standaard gordijnen slim maken. Een losse motor kost gemiddeld tussen de €70 en €150, terwijl een compleet slim gordijn al snel naar de €200 per lopende meter toe gaat.

De beste slimme gordijnen

Er zijn inmiddels aardig wat verschillende merken die slimme gordijnen op de markt hebben gebracht. De 3 beste volgens ons zijn:

  • Somfy biedt verschillende slimme gordijnen aan die zowel te bedienen zijn met hun eigen app, als de Google Home app van Google. De gordijnen van Somfy kunnen daarnaast ook gewoon worden bediend met een bijgeleverde afstandsbediening. Echter wordt het geven van een prijsindicatie erg lastig door het grote aanbod dat Somfy heeft. Dit loopt uiteen van standaard slimme gordijnen, tot slimme rolgordijnen, -luiken en slimme zonneschermen. Somfy verkoop niet direct aan consumenten, maar op de website van Somfy zijn alle verkooppunten te filteren op locatie.  
  • De Slimme Gordijn Motor van SwitchBot die met een losse motor alle standaard gordijnen slim kan maken. Er zijn verschillende varianten voor een rails en voor een roede die beide verkrijgbaar zijn in het wit en het zwart. De motoren van SwitchBot laden zichzelf op door het zonnepaneeltje dat aan de bovenkant gemonteerd zit. Hij is te bedienen met een gratis app die via bluetooth verbinding maakt met de motor. Met een aparte hub van SwitchBot bedien je de gordijnen ook buitenshuis en krijg je de mogelijkheid om hem met spraak te bedienen met bijvoorbeeld de Google Home app. Je koopt de De Slimme Gordijn Motor van SwitchBot voor €85 per stuk op coolblue.nl
  • Smartblinds heeft net als Somfy een groot aanbod slimme zonwering, maar focust zich vooral op rolgordijnen. Deze zijn gemakkelijk op te hangen en te verbinden met een smart home systemen naar keuze. De prijzen van deze gordijnen beginnen bij €279,95. Via hun website kun je gemakkelijk jouw gordijn samenstellen en een prijsindicatie zien.

Zijn slimme gordijnen iets voor mij?

Genoeg voordelen dus. Als je het fijn vindt om handelingen in het huis te automatiseren, wakker te worden door zonlicht in plaats van een luide wekker en bijvoorbeeld met een goed gevoel het huis uit wilt gaan zijn slimme gordijnen zeker een goede optie.

Ben je benieuwd naar meer voorbeelden van domotica? Lees dan snel verder.

Meer artikelen over domotica