Beveilig je huis met smart beveiliging feature image 01

Slimme inbraakpreventie

Samenvatting Artikel

Er zijn steeds meer manieren om je huis veiliger te maken en een slimme en veilige manier van wonen te creëren. De eerste en beste manier is door het geen gemakkelijk doelwit te maken voor inbrekers. Inbrekers worden steeds slimmer, maar gelukkig wordt de techniek dat ook. Met behulp van Smart Home Systemen kun je jouw huis een stuk veiliger maken.

Tips voor slimme inbraakbeveiliging

  • Laat slimme verlichting automatisch je huis verlichten zodat het lijkt alsof er iemand thuis is.
  • Laat ook buitenshuis oplichten, indringers houden er niet van om in de spotlights te staan. Bovendien valt het heel erg op als er lampen aan gaan voor de deur zodra er iemand aan komt lopen.
  • Speel geluid af op slimme speakers waardoor het lijkt alsof er iemand thuis is.
  • Laat gordijnen automatisch openen en sluiten in de ochtend- en avonduren.
  • Gebruik een slimme deurbel in combinatie met slimme beveiligingscamera’s. Zo leg je contact met wie er ook voor de deur staat en bijvoorbeeld een indringer voor de deur afschrikken.

Waar moet je op letten?

Sommige apparaten, zoals deurbellen en camera’s, vereisen dat je een abonnement afsluit om de beelden te bewaren en terug te kijken. Check van tevoren wat jij nodig hebt en wat voor kosten zo’n abonnement met zich meebrengt. Daarnaast kunnen de beelden worden opgeslagen privacygevoelig zijn. Let dus op waar en met wie je deze beelden deelt. Wat betreft de slimme verlichting, er zijn een aantal merken waarvoor je om verbinding te maken een Smart Hub nodig hebt. Zonder deze Smart Hub kan het zijn dat het product niet of maar gedeeltelijk werkt.

De kosten

De prijzen beginnen vanaf €4,95, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Slimme lampen van het merk LSC zijn al te koop voor €4,95 per stuk zonder dat je daar nog andere accessoires voor nodig hebt. Dezelfde soort lampen van Phillips Hue, wel met een wat betere kwaliteit, zijn te koop vanaf €75,99 per stuk en hebben tevens voor een uitbereiding een extra Hub nodig.

Een deurbel en/of beveiligingscamera is met €100 een stukje duurder dan de slimme lampen van LSC. Daar staat dan wel weer tegenover dat je altijd bewijs hebt als er toch iets misgaat.

Standaard gordijnen kunnen vanaf €70 worden geüpgraded naar slimme, geautomatiseerde varianten. SwitchBot heeft motoren die je kunt bevestigen aan de rails om zo je eigen slimme gordijnen te maken. Je kunt natuurlijk ook slimme gordijnen (laten) plaatsen. Dit is wel een heel stuk duurder.

Helemaal voorkomen dat inbrekers je huis proberen binnen te dringen kan natuurlijk nooit, maar de kans verkleinen en jouw huis minder aantrekkelijk maken dan andere huizen is wel de beste optie. Het veiliger maken van je huis is niet zo ingewikkeld en kan al vanaf een laag bedrag.

Meer artikelen over domotica