Slimme thermostaten Wat kun je ermee feature image 01

Slimme thermostaten: Wat kun je ermee?

Samenvatting Artikel

Slimme thermostaten zijn een van de meest populaire apparaten die worden gebruikt om de temperatuur in je huis te regelen. Zo gebruiken de thermostaten sensoren en gegevens om de verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen in huis te automatiseren. Het doel van deze slimme thermostaten is om een comfortabelere omgeving te bieden en tegelijkertijd energie te besparen. 

In dit artikel gaan we dieper in op wat een slimme thermostaat is, voor wie dit handig kan zijn, hoe je deze bedient en hoe je energie bespaart met een slimme thermostaat.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een apparaat dat in je huis of bijvoorbeeld een kantoorgebouw wordt geïnstalleerd om de temperatuur te regelen. Het detecteert en reageert op de aanwezigheid van mensen en weersomstandigheden buiten om de verwarming en koeling aan te passen voor optimaal comfort. Sommigen van deze thermostaten zijn zelfs verbonden met internet en bieden de mogelijkheid om het op afstand te bedienen. Zo kan je de thermostaat bedienen met een mobiel apparaat of via spraakopdrachten.

Ook kan een slimme thermostaat lokaal worden bediend via een handmatige draaiknop of touchscreen paneel op het apparaat zelf. Het gebruik van dit type apparaat heeft veel voordelen. Het kan je geld besparen op je energierekening omdat het leert hoe je de temperatuur kunt aanpassen op basis van je leefschema en voorkeuren. De slimme thermostaat detecteert wanneer je niet thuis bent en kan de verwarming en/of airconditioning uitschakelen. Zo verspil je geen energie als er niemand aanwezig is.

De eerste generatie van deze apparaten werd in 2001 geïntroduceerd door Nest Labs, wiens oprichter (Tony Fadell) het in gedachte had als een “leer thermostaat” die de gewoonten van zijn gebruikers zou leren en zichzelf automatisch daarop zou instellen.

Voor wie is een slimme thermostaat handig?

Als je op zoek bent naar een slimme thermostaat, dan zijn er veel opties waar je uit kunt kiezen. Je kunt een thermostaat kiezen die te bedienen is met je smartphone, een thermostaat met een touchscreen of een thermostaat met de nieuwste spraakbesturing technologie. Welke slimme thermostaten voor jou het beste zijn, hangt af van welke functies je nodig hebt en hoe je levensstijl eruitziet. De slimme thermostaat is handig voor mensen die geld willen besparen op de stookkosten of in een gebied met extreme weersomstandigheden wonen. Ook wordt het gebruikt door mensen met een handicap die hulp nodig hebben bij het regelen van de temperatuur de omgeving.

Let op: Heb je thuis stadsverwarming of vloerverwarming, dan kun je nog steeds een slimme thermostaat aanschaffen: de keuze hierin wordt wel iets beperkt. Hier moet je dus goed op letten bij aankoop van een slimme thermostaat.

Bediening slimme thermostaat

De slimme thermostaat is op afstand te bedienen vanaf een smartphone of computer. Je kan de verwarming aan- en uitzetten, de temperatuur instellen, de temperatuur in verschillende kamers regelen en natuurlijk het energieverbruik in de gaten houden. Welke functies je precies wilt gaan gebruiken moet je afstemmen op jouw behoeften en de slimme thermostaat die je koopt. 

Tip: Lees goed de reviews en de productomschrijvingen voordat je de beste slimme thermostaat voor jouw huis koopt.

Energie besparen met een slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn een geweldige manier om geld te besparen op je energierekening door je stroomverbruik te verminderen. Ze helpen je om de temperatuur in huis efficiënter te regelen, zodat je geen energie verspilt aan het verwarmen of koelen van een lege ruimte. Een slimme thermostaat start en stopt tevens automatisch met verwarmen of koelen wanneer de temperatuur buiten op een vooraf ingestelde temperatuur komt. Als je de temperatuur van de thermostaat bijvoorbeeld op 20 graden zet, dan begint hij in de winter te verwarmen en schakelt deze in de zomer uit. Kortom, een goede start om je huis slimmer te maken. 

Ben je benieuwd naar meer voorbeelden van domotica? Lees dan snel verder.

Meer artikelen over domotica