Slimme verlichting wat zijn de opties feature image 01

Slimme verlichting installeren

Samenvatting Artikel

Je kunt slimme verlichting in je huis installeren om dit energiezuiniger en handiger te maken. Ook kunnen slimme lampen worden gebruikt om de sfeer van een kamer of ruimte te bepalen en kan je ze instellen met bijvoorbeeld warmere kleuren voor een ontspannen sfeer.

In dit artikel vertellen lees je meer over slimme verlichting, hoe je dit installeert en welke verschillende merken er zijn.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting is een soort verlichting die wordt aangestuurd door een computersysteem of mobiel apparaat. Het wordt gebruikt om verlichting in verschillende omgevingen te automatiseren, zoals thuis, op kantoor en in winkels. Slimme verlichtingssystemen hebben veel voordelen. Ze besparen bijvoorbeeld energie en geld omdat ze zuiniger zijn dan traditionele gloeilampen. Ook is het systeem in staat om de aanwezigheid, beweging en/of omgeving van mensen in een ruimte te detecteren om zo voor hun situatie optimale lichtomstandigheden te creëren.

Verder is slimme verlichting via Wifi of Bluetooth gekoppeld aan een mobiel apparaat of slim domotica systeem om het licht vanaf het apparaat te bedienen. Je kan slimme lampen van kleur veranderen, de helderheid wijzigen en natuurlijk aan- of uitzetten. Sommige lampen hebben ook timers die kunnen worden geprogrammeerd voor werkdagen, weekenden en bedtijden. Sommige merken hebben zelfs meer opties.

Installatie slimme verlichting

Bij de meeste merken is het installeren van slimme verlichting vrij eenvoudig en heb je er niet veel voor nodig. Ten eerste heb je een router nodig met wifi, een basisstation van het merk waarvan de slimme verlichting is en een slimme lamp. Daarna draai je de slimme lamp in een spotje, plafond lamp, of normale lamp en verbind je het basisstation met de wifi van de router. Als je dit gedaan hebt kan je de app downloaden die erbij hoort en zorg je ervoor dat de lamp aanstaat zodat deze gevonden kan worden in de app als je de instructies opvolgt. Als je dit eenmaal hebt gedaan, voeg je meerdere lampen toe en stel je de lichtschema’s in.

Merken slimme verlichting

Nu steeds meer mensen slimme verlichting gebruiken, is het belangrijk om de marktleiders op dit gebied te kennen. Er zijn een paar merken erg populair waaronder Philips Hue, Innr en Osram. Philips Hue heeft de standaard gezet wat betreft slimme verlichting maar zijn wel aan de prijzige kant. Wel heeft het een groot aanbod aan losse lampen en bieden ze verschillende starterpakketten aan. Verder kan je met de apps van derden nog andere domotica apparaten koppelen en samen laten werken met Philips Hue.

Innr Lighting is ook een populaire keuze en kan zorgen voor een sfeervolle woning voor niet al te veel geld. Daarbij is het weer makkelijk te installeren middels de app. Tot slot is er Osram Lightify en heeft dit merk naast normale slimme verlichting ook een speciale slimme buitenverlichting lijn. Je begint met een startpakket en je kan later uitbreiden met andere lampen.

Al om al kan je met deze drie merken niet de fout in gaan en ben je gegarandeerd van een mooie slimme verlichting set die makkelijk te installeren is. Hiermee maak je het huis nóg slimmer en bovendien sfeervoller.

Meer artikelen over domotica